返回列表 回復 發帖
[quote:804ff72033="mil116"]以下係我唔批既理由:
根據美國移民及國際法第214(b)條例, 本領事館歉難批准閣下之非移民簽證申請, 理由如下: 閣下未能符合非移民身份101a(15)段之資格, 因為閣下未能表明在原居地有充分穩固之家庭,社會或經濟連繫足以保證閣下在美國只作暫時性停留.  如閣下決定重新申請, 必須填寫新申請表及繳付簽證費.


哎呀!
佢問我一個人去us做咩?(我味答佢去遊行和探朋友囉),
又問我曾經去過邊度遊行(我又答佢去過英國兩次)
又問我攞報稅單(我的收入還未需交稅, 何來有稅單),
其實戶口要有幾多錢先得o家?

最後, 佢都係送我這張紙......
請問你是否打算05年再去us?
我們可以相約一起去申請簽證嗎?
我在這討論區也登了link 誠徵旅伴往美國-三藩市, 結伴簽證更易:
http://www.hkcities.com/forum/viewtopic.php?p=11116#11116
[/quote]

結伴簽證 is easier than alone?
but last time i also apply 簽證 with my fd......

anyway.... i want to go to the USA again... but i am afriad that i cannot get the visa again...><"
我n年前申請, 個bank book 係無錢. 不過兩公婆都係間大公司及公營機構工作 - 有封公司信. 呢個point都好重要.
個官淨係問我有無仔女? 幾多歲? 會唔會一齊去?
第2日就攞左個10年visa 啦!
結伴簽證 is easier than alone?
but last time i also apply 簽證 with my fd......

anyway.... i want to go to the USA again... but i am afriad that i cannot get the visa again...><"[/quote]


Ayuyesno,

想請問你被拒簽之後幾耐再前去申請呢?
第二次去的時候, 應該取那些文件證明個人資產或社會地位證明呢?
My sister n年前申請, recent F.7 grad with no financial support,  stiil got the visa.  But after 911, everything changed.
我係1991先6月簽,o個時都係$360蚊咋,仲要我o個時o岩o岩畢業出黎做野無耐,但佢都簽左10年俾我!但我遲d要簽student visa,睇完你地d文章,我都有d驚呀
我不在家,就是在我的旅途上
我在十一月初(美國大選之後一日), 去apply the visa, 立即批了十年. 沒有問我取bank statement, 只問我"how long do you work in your company" (reply: near 10 years) and "do you like travelling" (reply: yes, I like travelling), 再沒有問了.  雖然是單身, 但見我有份工 及護照有好多印掛...
你在一間公司內約做了十年,  另外你的passport蓋了很多印. support當然較大la~
你曾去過哪兒玩?
form裡有一項, 問: 當地絡人的住址和電話, 你有填嗎?
你說獨自去旅行嗎?
自九月起申請visa的程序好似有所變動? 我上次是04年4月申請.
可否簡短講解一下申請的程序? 事先在網上book時間, 在大交$, 到了當天交form到窗口, 之後呢?
[quote:7b003e2b6f="ZoE"]我都講明左係跟團啦........... 同埋旅行社現家唔會幫辦簽證去美國的.......[/quote]
請問你係咪報左團先去搞visa架? 如果報左團(梗係落左deposit) visa唔批o甘點算?!
[quote:9eb83bf300="Roscoe9981"][quote:9eb83bf300="ZoE"]我都講明左係跟團啦........... 同埋旅行社現家唔會幫辦簽證去美國的.......[/quote]
請問你係咪報左團先去搞visa架? 如果報左團(梗係落左deposit) visa唔批o甘點算?![/quote]
一般旅行社回比返deposit你,但會叫你轉其他地方玩架,所以最好辦了簽證才報名.
I successfully got the US visa for 3 times but it was "n" years ago.  I am not a government servant nor worked for a big int'l company.  The first and second time were "FREE OF CHARGE" and the third time was HK$320.   As I remember, they asked me only a few questions such as "how long do you plan to travel in US" and "who supports your trip".  I replied " I planed to travel for 10 days or 2 weeks and I pay all my expensive by my own.  Of course, I showed them my return ticket, company leave certificate and bank book.  Guess I am too lucky and got the visa easily.  In customs counter in US airport, I was asked of only a few simple questions then I was granted to stay in US for 6 months with a stamp on my passport.
返回列表