返回列表 回復 發帖

仲有既就係 Fridays Boracay Resort

這灘上小店售著的記念品甚有特式

時間都差唔多,我們本來想直接由沙灘經酒店行出 Main Road 那裡截車返酒店,但這裡的幾間酒店都不容許遊客穿越,咁唯有走回頭路啦!

中途問問人,原來在 Two Seassons 酒店附近有一條窄窄的小巷能通出去 Main Road

咁就唔好客氣喇

吖!一出到黎就見到有架 Tuk Tuk 係到等客喎

問好價後就上車走人, PHP 60

有些朋友可能對長灘島上的交通費會有 d 疑問;

其實好簡單:

方法一:只要清楚行車方向對的話,隨便截停一架已經載住其他客人既 Tuk Tuk 就上車;之後係佢途經你想到的目的地最近的地方,就叫停落車,每人 PHP 10 ( 咁就叫 Hop on-Hop Off ) ,但唔好處係你可能要行一段路,有 d 似香港既紅色小巴。

方法二:包車,即係的士 ( 咁就叫 Special Charter ) ,在 Station 1 至 Station 3 的任何地方上車及落車,一律 PHP 60

我會見議大家用方法二,因為唔爭好遠,又唔駛同人迫
( 睇睇圖,明碼實價架 )

返到酒店梗係游多陣水先啦

早前,柏 x 的當地職員已約實我地十二點鐘 check out 完就係大堂等,咁而家時間都差唔多喇

老婆,唔好望喇!下次陪妳再黎過啦!

柏 x 真準時

12:05 開車

落完大雨後路上有很多積水

嘩! d 行李服務員真係快手,想慳番 d 都唔得,算啦!人地都係搵食 ja

其實我地真係唔係好慣叫人拎行李

我地就跟住柏 x 個女職員去左轉角既另一個 Counter 度,由佢親自幫我地買飛,

咦!點解佢唔排隊既

船費,每位 PHP100

之後,佢又帶住我地,直接由最右邊既本地居民、職員通道行出碼頭

喂!喂!唔係幾好既,咁唔公平喎!

唉!各位,我地真係唔想架,不過人生路不熟,都係跟住佢啦!

12:25 上船

12:38 到達另一邊碼頭,落船

跟住位職員行

12:41 坐上專車,要前往 Kalibo 國際機場搭內陸機

途經的街道

14:15 抵達 Kalibo 國際機場,哇!真係快喎!個半鐘都唔駛,好順利

唔該晒大佬;安全又快捷的將我們送到機場

乜咁多人排隊入機場嫁

時間尚早;又未食午飯,都係去機場對開的食店搵餐食先

這裡一帶有很多食店

咦!喱間睇落唔錯,咁就喱間啦

味道都 o.k

食飽喇!行返入機場

跟住就去 ZestAir 既 Counter 到 check-in

哈!仲係用喱款磅喎

乘搭內陸機要繳付 Terminal Fee ( 每位 PHP40 )

搭國際線就要比 PHP500/人

這裡有數間小商店、食店

更有提供吸煙區域的小賣部

要幫襯買野才能出去小露台的吸煙區,職員更會在手上蓋上印章

問過,係可以多次出入境架

太太不是煙民,她在侯機大堂搵位坐下;乜咁多人呀

原本是 16:10 的航班延誤了

機場內有免費 wi-fi,先通知香港柏 X 的曾生,讓他預早知會在馬尼拉當地的職員更改接送的時間

至 17:20 先可以上機;

( 這就是我在第一篇的「長灘島 - 我來了」中所提到的,要讚一下柏 x 曾生的理由,如果我地真係訂左 19:30係馬尼拉起飛返香港果班機,就自己比錢買過張機票都得喇! )

上機前再通知曾生,以確定接送時間

17:35 起飛

18:45 落機,抵達馬尼拉機場 Terminal 4

等候取回行李

一出到閘口已經見到柏 X 的職員

18:53 坐上專車,駛往馬尼拉國際機場轉機返港

都幾塞車下,好在我地唔講時間 ja

19:15 抵達馬尼拉國際機場

搵番菲航 check-in 先

19:30 繳付 Terminal Fee 每位 PHP550

填埋出境表

19:44 望一望個航班時間,原來柏 x 的曾生真係講得好岩,早前想搭 19:20 的那班機,原來真係有好多變數,因為我們乘搭的內陸機延遲了起飛,如果真係要搭 19:20 的飛機既話就真係趕唔到喇!

我們乘搭的是 21:30 的航班,時間好充裕,咁就飲杯野先囉

在候機大堂坐下啦

侯機大堂的免費 wi-fi 接收力很強啊

等呀!等呀!等到 22:05 終於可以行去上機喇!

但在機上等到 22:58 才起飛

我們不是搭 21:30 的航班嗎? 這是從馬尼拉最後一班返港的飛機啊!又遲了起飛 ......

返到香港國際機場行李領取處,現在時間是零晨 01:08

太太的戰利品 7D 芒果乾 5 包及沙灘袋

~ 分享完畢,多謝觀看 ~