返回列表 回復 發帖

2013 長灘島 - 我來了

網絡上,有關長灘島的遊記,已有很多人作了分享,而且內容大都豐富又精彩。

所以,這次我想不如就寫一點長灘島的點滴吧!

在寫之前,先同大家分享一下事前的細節;訂定行程時,已在網上得到很多資料,酒店、食店及航空公司的選擇,已然心裡有數。

香港人想要去長灘島度假的話,以『自由行』的方式係唯一的選擇,既然係咁;我就梗係先打比柏 x 問問啦!

待柏 x 初步覆實了交通、住宿的報價,再經我們一行人商量過後,作了少少適合自己行程上的修改,那就作實了。

上去比錢的當日,因應在回程時的航班編排上,為何在內陸線與國際線航班接駁之中要留有一段頗長的空檔時間一事,再次向柏 x 的曾先生查詢。

因回程當日預計內陸機到達馬尼拉的時間只是 17:00,而菲航是有一班19:20回港的班機可供選擇,按道理我們應有足夠的時間,但為何要我們搭 21:30的那一班機呢? (事後經歷讓我真的明白他為何要這樣編排,在稍後的網誌內會有交代 )

以下是其當時的答覆,現在我試試以文字寫出來同大家分享一下:

曾:『首先要明白,菲律賓的航空事業始終係仲未發展成熟,就算係『菲航』都常有航班延誤發生,而其他的幾間航空公司則什至有取消航班的情況出現,即兩班機夾埋一班。

而根據當地航空規例,旅客如需轉機則必定要在自己乘搭的飛機降落後至另外要轉機的登機時間之中預留不少於兩小時的時間,否則,如有延誤將不獲賠償。

又兩者如屬不同的航空公司的話,如有延誤更不會有任何賠償。(除非該航線整日都被取消 )

如不得已要選擇兩間不同的航空公司,則中間最少要預留 3 小時的轉駁時間。』

我點解搵柏 x 呢?除左我覺得佢地好專業之外,另外,佢地真係好熟菲律賓的地形,好多地方佢地都係親身到過,好適合我喱 d 鍾意問長問短既人,而最緊要既就係佢地既 Package 係包埋機場至酒店的接送,唔使自己煩真係爭好遠。

最後,有一點要注意 : 長灘島的雨季是在每年的六月頭至十月尾,如果純是喜歡陽光海灘的一族,應避開此段時間前往。

好!講埋我個六日五夜既行程先,

酒店我地揀左位於 Station 2 的 Boracay Regency Beach Resort

而房型就係 : 第一晚住 Superior room ;之後的四晚住 Premier Pool Access

Package包括:
1. 機票

2. 酒店

3. 車輛接送

4. ATV 越野車 (一小時)

5. 跳島遊 (三小時)

6. 體驗式潛水 (約二小時,包括:教學、裝備、船費及隨身教練的費用)

全部加埋每人約係 : HKD7,900.00 (機場稅另計 HKD1,326.00)

去程航班資料

31 May HKG / MNL PR313: 0825/1025  ( 菲航 )  香港到馬尼拉 Terminal 2

31 May MNL / MPH 2P061: 1310/1410 ( PAL Express -  菲航的附屬航空公司 ) 馬尼拉 Terminal 3 到  Carticlan

回程航班資料

05 Jun KLO / MNL  Z2273 1550/1655 ( ZestAir ) Kalibo  返馬尼拉 Terminal 4
出發前10 日,航空公司更改了起飛時間如下:   05 Jun KLO / MNL  Z2273 1620/1720 ( ZestAir )

05 Jun MNL / HKG PR312  2130/2335 (
菲航 ) 馬尼拉 Terminal 2 返香港

唱錢我地就搵喱間,因為佢同百 x 個價只係爭少少,如果要特登過去換就搭車錢都係番到

出發前再睇埋個長灘島天氣預報就岩喇!

http://www.windfinder.com/forecast/boracay_caticlan

之前係網上見到有網友提及,如果搭唔到「A 線」巴士,咁仲有冇其它交通去到二號客運大樓呢?

有,其實大部份「E 線」及往東涌的「N 線」巴士都可以到達二號客運大樓,只係要行多幾步
ja! ( 大約行 6分鐘就到 )

http://www.hongkongairport.com/chi/transport/to-from-airport/bus_to_hkia.html

就等我同各位網友一齊行一轉啦!

好!出發

巴士站名:「一號停車場,暢達路」,喱個站唔好落住,下一個站先好落。

巴士站名:「客運大樓,暢達路」,就係喱個站下車,行過對面馬路

跟住上幾級樓梯

就會見到喱個入口

入到去之後就左轉,見到啦!

一直行到尾便會見到行人電梯,跟住上去就會見到這邊的 check-in 柜檯,o.k 講完。

而家講番個行程;

我地辦完手續之後,就行返過去一號大樓,過關。

07:40 等上飛機

07:50
上機

08:20 起飛

10:10 到達馬尼拉國際機場 Terminal 2

10:20 等咻瑽

10:27 步出大堂,之後直行出去

根據約定,係
14 號柱集合

x 既職員已在等侯

接送車都好靚仔

10:45 話咁快就到左
Terminal 3 喇! ( 車程約 15分鐘 )

司機仲幫手落埋行李 ( 真係唔該晒 )

在門外輪候了約
8分鐘,等待行李的檢查,之後

10:58 入了
T3 的大堂

11:06 到 PAL Express ( 菲航附屬航空公司 ) Counter check-in, 職員提議我們可乘坐早一班於 11:35 起飛的航機;

咁正!我地梗係冇問題啦!

11:25
到達候機室等候,

點知,等呀等!等左半個鐘都未有機

12:05 終於可以上飛機喇!

12:20 起飛,雖然係遲左成 45 分鐘,但點都係早過我地原先班機成個鐘頭啦

長灘島呀!我來了!

13:26 到達 Caticlan airport

喱個大堂真係細到一眼見晒

有服務 counter 可以幫遊客叫的士

13:35 出到機場外,因為係第一次黎,唔熟路,於是

左望望

右又望望,想搵間野坐低醫下個肚先

13:45 搵到間設計有 d 特式既餐廳

我地叫左漢堡包同熱狗,本來想叫沙冰,但侍應話冇電所以做唔到,咁唯有叫芒果汁啦!

咦!點解隻熱狗咁既樣既!

算啦!加左 d 醬汁落去都似既

14:30   比原先我們乘搭的航班降落時間遲左 5分鐘,我地就返回機場外早已約好的地方等候柏 x 的職員,點知見唔到人。

觀看機場外的航班通知後,知到航班早已降落,仲載埋客飛走左添! ( 魽I我頂佢魽I平時又唔見你地菲航咁準時喎! )

當我們正想用電話聯絡柏 x 當地的職員時,就見到對面行人路有人向著我們打招呼 ( 我們身上貼有柏 x 的貼紙 ) ,原來柏 x 當地的代接辦工地點就在機場出口的對面;職員帶著我們坐上客 van 後,便直接載往碼頭

14:35  到達長灘島的碼頭 Carticlan Pier

喱個行李服務員一個人就晒我地既行李,認真獨食。

他幫我地將行李搬上船後向我們索價一佰披索,我地問佢: 「乜唔係二十披索一件咩?」,跟住佢話因為我地其中有一件很大的行李所以要收一佰,o.k 我地唔同佢拗。

x 的女職員一路陪住我地去買船飛及入島費,之後仲送我地落船

14:45 開船

奇妙的旅程,開始了

到了 ( 船程 10分鐘 )

這邊,柏 x 的另一位女職員早已在碼頭上等候著我們,跟住就帶我們上車,沿途上她已開始計算我們回程的航班時間,並初步約實回程當日將會在酒店接走我們的時間

車程約 15分鐘

又飛機、又船、又車,終於都到喇

他們的職員陪到我地去到 check-in Counter 為止,柏 x 的服務算係咁喇

睇下酒店個匯率先,4.95

唔!酒店黎計,算係咁啦!

跟住落黎我會用幾篇單元來為大家分享一下長灘島,分別有「Boracay Regency Hotel」、「ATV」、「夕陽無限好」、「潛水初體驗」、「浮潛樂」、「食為鮮」和「I will be back」,希望各位會鍾意。

嘩! 螺旋槳飛機啊! 期待更多網誌分享.
矢志黄河戈壁,
沉溺國產佳釀!
堅持工作兒戲,
熟睡藏經閣內...
長灘島 - Boracay Regency Beach Resort

Boracay Regency Beach Resort 位於 Station 2 沙灘路的中段位置,地理環境優越,從酒店步出海灘路那面,右轉行 10 分鐘可到 D’Mall,左轉行 8 分鐘便可到達 d’Talipapa;雖然酒店的外觀不算漂亮,但內裡的設施及房間卻很整齊和潔淨,更有 3 個泳池及可享用在酒店對出沙灘上的住客專用坐椅。

酒店分有主翼、東翼及北翼

到步的第一晚,我同太太住係 ( 北翼 ) 的 Superior Room

這房型是屬於最平的一種

乜都假,最緊要有雪櫃

冇景觀,明白既!分錢分貨啦!

酒店 ( 北翼 ) 的泳池

友人住的是 ( 主翼 ) 的 Deluxe Room

房間位於二樓,設有一個小露台

露台望出去是 ( 主翼 ) 的泳池

這是酒店 ( 東翼 ) 的泳池

黃昏時,酒店外的沙灘坐椅已什少住客問津

再晚一點,Boracay Regency 位於沙灘上的酒店自助餐已開始營業

隨著勁快的熱歌,廚師們偶以還會跳起舞來

酒店的自助早餐地點

Sea Breeze Cafe ( 近沙灘路 )

在沙灘上回望酒店的部份景觀

早上
09:00 酒店外的沙灘路遊人尚算稀疏

白色帳蓬內,日間同樣會放上沙灘椅供客人使用,並設有保安員看守;晚上則變身為餐廳

早餐後,行左一陣,跟住就同老婆黎左酒店 (北翼) 喱邊個泳池度游下水

直得提一提既係這邊亦都有池伴房間

但經實地觀察後,這邊的池伴房間由陽台直接下泳池時的水很深 ( 估計水有 7 ),因此個人認為並不適合有小朋友的家庭入住

行程的第二天,友人換了一間有 Queen Size 的大床房 ( 其實佢地都唔細,要咁大張床都灑唔到 d 乜野花樣出黎架啦! )

今次友人的房間位於另一面主翼既三樓

Deluxe Room ( 大床房型 )

喱面旣景觀都好開揚

一落樓下,就有個小賣部

Lift Lobby 直行出去就係沙灘

通過三樓樓層的走廊,另有一路可直達沙灘

咁我地又搬左去邊呢?

就係喱度喇!酒店的 ( 東翼 )

Premier Pool Access 的房間

我特別著重酒店有冇雪柜,因為我自己就好鍾意飲凍野既,

我地住既就係 ( 東翼 ) 既池邊房

係泳池度游完水,之後就咁行返上自己房間既陽台上,坐下,飲番杯冰凍既果汁,真係幾爽!

喱間亦都係長灘島麗晶酒店內另外一間可提供自助早餐既餐廳,形式係 Set Buffet,唔夠可以再叫,不過只係免費招呼住 Deluxe 房既人客或付費的散客

d 食物就任攞

咦!我朋友佢地未就係住 Deluxe 房,冇錯,所以佢地係有兩間食早餐既餐廳可以選擇,抵得佢吖!睇下佢地食乜先

雖然我同老婆係住係東翼池伴房,但有時都會走黎北翼喱邊游下

有時又鍾意走去主翼個邊玩水

睇佢玩得幾開心

唷!嘆得佢吖!

一時佢又鍾意出去沙灘度坐下

酒店職員好勤快,一見有人客坐低就即刻過來幫忙開太陽傘

朋友喱個時候都出埋黎,咁就索性拍埋一齊坐啦

老婆同個 Friend 就周圍影下相

我就同個老友游出去較深水既地方睇下魚仔

係岸邊較淺水既地方成日都見到喱 d 一篤篤由「海丘引」吐出黎既海沙

唷!今日既天氣真好

下午三點過後,當太陽沒那麼猛烈時,沙灘路上就多了小販出來擺賣

剛入黑不久的沙灘路,已非常熱鬧,

類似這種臨時搭建的,開著強勁音樂的 Disco 亦有幾家

長灘島 - ATV

揸 ATV 到 MT. LUHO 的 View Point,瞰覽長灘島的全貌,這似乎是一個很多人都喜歡到的地方,但我與太太對這類「到此一遊」式的景點並不太感興趣,但知道那裡加了一項空中飛索的新玩意,我們便想著要去試試了!

早上,與太太到沙灘上走走

這時,灘上不算人多

但早已有人跳進水裡,開懷地與大海為伴;微涼的海風、柔柔的浪聲

幼幼的細沙

在約定的時間,到酒店大堂等侯,坐上了 ATV 場派來的客 Van ,

約 10 分鐘車程,便到了 ATV 的場地

我們的 package 已包括此項目,所以不用再付費

睇下有咩野車揀先

如果要揸這款一人 ATV 的話,就必須要帶上頭盔

我唔可以同老婆分開架!所以,都係揀番架二人車好 d

好!出發

先要穿過一段樹林內的小泥路

之後就右轉出大路 ( 大路係有其它汽車行駛,所以要小心呀! )

之後就上山路;

途中,見到有不少遊客騎著 Segway

到喇!從樓梯行上去間屋仔,每人要比低 PHP 60 入場費 ,之後就上山

途經一處,養有好幾隻雀鳥,似係鵰及魚鷹的一類

四處影下相

跟住就好心急咁行去睇下個空中飛索,原來條鋼索係好短既,只係約莫有50米,滑過對面個塔架,之後再滑返過黎咁就為之一程,承惠 PHP 1300

唔!太短,都係唔玩喇!

哈哈!唔影幅「到此一遊」既相,又點算黎過長灘島呀!

回程囉!

回到 ATV 場地,剛考趕上載客人回酒店的 Shuttle

長灘島 - 夕陽無限好

來到長灘島第二天的早上,正在食早餐的時候,柏 x 在當地的導遊 Michael 找上我們,並介紹我們玩玩 Sunset Sailing ( 坐帆船出海睇日落 ) ,咁佢開我地幾多錢呢? 答案係 : PHP 1500 四個人

原本我地就冇乜興趣既,不過價錢咁平,就去玩下啦!

係約定既時間,Michael 酒店帶我們沿著沙灘路步行前去 Station 2 上船的地點

17:30 時間岩岩好,上船囉!

今日個天比較多雲,睇日落似乎唔會太靚喇!

不過冇所謂啦!世事豈能盡如人意,我地就盡情享受一下吧!

好!同志們,揚帆吧!

呼!呼!呼!出海囉!

唏!都好靚呀!

全程來回共 45分鐘,到返回岸上時,忽然發覺天邊已靜靜的,染上了迷人的紫紅色調

再回頭一望,在日落處的天際,正泛著暖人的金光,很美!很美!

此刻,我們已不願離開,而只願留低了;長灘島似是向我們還以顏色啊!

從沙灘走回沙灘路上,這時,很多餐廳已準備好營業

也有售賣紀念品的

也有做假紋身的

唔!唔食野住;我地去做按摩先

邊間?從這裡左轉入路口

沿小巷一路直行,經過長灘島的 Lady Boy Show

到喇!
PHP 250 / 一小時,地方麻麻,有空調,手勢 o.k

唷!舒服晒!真係 :『喱頭K完骨;個人都冇咁耷』

這個是長灘島特色之一『手繪
T恤』

整條沙灘路有著很多潛水店,

咁下個單元,我就分享一下自己的『初潛』吧!

食完野之後,

我地就去左飲啤酒同埋聽歌。

水煙 ( PHP 500 / 一小時 )