返回列表 回復 發帖

2010-Mar------菲律賓--巴拉望-El Nido愛尼島6日精華遊 -----全部收錄~

2010年3月25日 凌晨1時
前言:  自從上次去完coron之後,一直對菲律賓念念不忘,尢其是去coral garden及菲律賓最潔淨之湖泊
真係讚嘆造物主是偉大工程,原來在繁華都市的背後,也有一片寧靜既人間樂土
今次愛尼島在2010年1月尾訂機票,當時cebu pacific在做特價,便迅速下了決定要再探菲律賓

事前其實無準備,所以一切都來得突然,但這無損我要再去菲律賓既決心!  (哈哈)
2010-03-25 01:35-04:00 hk ---> cebu
                   10:00-11:15 cebu--> puerto princesa
">

約晚上10時到香港國際機場搭機,其實早左,因為cebu pacific 只要在1小時前check in便可!
">
搭左兩個多小時飛機,終於到了宿霧
宿霧要再轉機往公主港,要上到2樓的~

">

由凌晨開始都睡眠不足,所以飲左杯mocha提提神,仲食左個有雞肉既三文治(not good >_<)
">
由4點幾到左機場,在機場內坐下幾小時都是睡下又醒,突然早上6點有人係機場入面表現...佢地係播住米高積信既歌跳舞
真係攪笑,無啦啦朝早跳舞表演!嘈到無得訓/.\
">

但有段小插曲--因為我早上到公主港要同fortwally 既車聯絡,但我係入境大堂找不到賣電話卡的商店(其實係關曬門,因為係凌晨),
我就問個security guard邊度有得賣
結果佢答我無得賣,佢仲問我係咪有朋友係菲律賓,我話係,佢話借佢個電話俾我打= =   我有少少想,但我始終要買一張,最後我話"no,thanks"
但上番2樓出境大堂,原來有得買,在食肆旁有賣紀念品的商店,入面有得買,而佢地係通宵營業的~

又到check in 時間,要飛去公主港了!

">
">
本來10點既機, 早左15分鐘起飛,所以早左到步~
去到公主港即刻打電話去fortwally,因為正常佢既班次係7am,9am,同11am
而我去到公主港都11點,仲要搭tricycle到san jose terminal先搭到Shuttle Van

">

結果老板娘話等埋我...真係好!因為本來唸住要包車,成1千3百hkd,但我在香港時已打過俾fortwally,老板娘話叫我咪曬錢,因為我得兩個人去
差唔多11點半先到san jose,但都仲未出發,因為原來佢得兩個人去愛尼島,唔夠人拼車

">
最後中午12:45分開車,有9個人,5個係途中分別下車,最後得我,我女友,同兩個唔識既人去愛尼島
但因為去愛尼島既人太少,老板娘話要加價!!!佢話要收1200peso(原來票價)再加500peso
不過我無得唔搭,因為唔搭就要起公主港留多一日,而我就唔能夠去3個tour,更何況比原先用少了好多錢,同埋佢回程收500peso/1人(平左)
所以最後焗搭啦       (其實我有著數)哈哈

我在forwally等車時有小販賣野食,我買左大蛋(15peso)和小蛋(10peso)">

搭車前記得要買左野食先好上車.......但咪飲水!

在途中只休息了15分鐘,但又唔知邊度有toilet,所以大家去之前唔好飲水,就算飲都係濕下個口....忍忍忍忍忍...
計埋休息時間,大概5個鐘頭又45分鐘就到左EL NIDO^^

">
去之前已BOOK左 MARINA GARDEN,由停車地點去MARNIA GARDEN不用4分鐘,俾左30PESO  2人價!
在香港時只BOOK到TOWNSIDE ROOM, BEACH FRONT ROOM係WAITING LIST,最後都住在TOWNSIDE ROOM
雖然住TOWNSIDE,但其實一點也不OPEN的,在圍欄既.所以又慳左! 1450 PESO PER ROOM/1天  (包早餐﹐但飲品要另俾錢,記得食早餐時SHOW 房KEY)

">

">

BEACHFRONT都無咩特別= =好彩住townside

">
放低行李,就立即去搵野食
去左一間近 TOUR船家HARVEY  的餐廳(在隔離)

">

">

">
氣紛都一流,但水準就...強差人意!本來想去EL NIDO CORNER食,但因為唔想4晚都食果間,希望試下其他可以話俾大家知度邊間好
所以我建議咪去我相中這間,我情願節食....茄汁加意粉...條斑又炸到乾過阿婆塊面.....

食完之後去搵TOUR, 但搵黎搵去都唔知HARVEY哥既店原來就在那間餐廳旁邊,我地仲行左去 ART CAFE附近食串燒,都是豬肉和 煙肉
果邊都有好多間TOUR,但我都係想搵HARVEY,就因為PACIFIC108 兄介紹,不過我覺得佢真係幾好,你地去過就知....

最後終於搵到harvey店,留左名去TOUR B,但結果翌日去TOUR C,因為6:2= =
待續~

好野,又有遊記啦.
多謝你對我嘅信任選擇HARVEY.

我見你嘅相片係放在photo bucket .com
小心好似佢咁,d相會show唔出來.

可考瀘用http://www.flickr.com/

仲有,每寫好一段,就post出來先.
以免一不小心delete了,要再寫過
原帖由 pacific108 於 2010-4-5 01:11 發表
仲有,每寫好一段,就post出來先.
以免一不小心delete了,要再寫過呀
哈哈...你真係有我 心..仲記得我試過 ...><
搭成六個鐘頭車都唔使去厠所, 樓主你真係好忍.......................得呀!
原帖由 vsassoon2006 於 2010-4-5 02:02 發表

哈哈...你真係有我 心..仲記得我試過 ...>
呀pacific呢, 唔止有心呀, 仲出名細心tim 架, 個個跟佢外遊之後都大讚佢安排得好架
100% agree
唔好講我啦,講返樓主嘅行程啦.
在途中只休息了15分鐘,但又唔知邊度有toilet,所以大家去之前唔好飲水
落車俾你休息,鬆下手腳嘅地方,會有廁所價.
所以唔駛滴水不沾嘅,濕下口都ok.
佢地通常叫廁所做comfort room 又或簡稱cr.
好同意,太平洋兄好周詳呀,我期待下次再跟佢出外遊玩。
期待樓主 cont'd