返回列表 回復 發帖

大鄉里 初遊澳門-珠海 圖文簡記

星期五,我同屋企人搭西鐵去到天水圍站,在B出口的天橋下,坐B2巴士經西部通道去到深圳灣口岸.

得5-6個人過關,超快就搞定出入境手續,随即坐上的士直往蛇口碼頭.
{車資23元,亦可坐31號巴士前往,每位2元}
食過午飯之後,就坐船過珠海啦.
{90元 船程一小時 每半小時一班}
一小時後,就到達珠海九洲港碼頭,憑船票可以免費坐接駁車去拱北口岸.

去到拱北口岸,就見我之前已預頂了的金口岸酒店.
由大堂到到房間的裝修,都比我想傢中好,可惜酒店方末能向我提供不面對馬路的房間,
而樓下的馬路的車輛不停嚮號,而我睡覺時對聲音很敏感,所以沒有入住

期待你完成此行油雞喔~
請你來這,不是請你來亂。
港皮台骨.趴走台灣.愈看愈愛.愈愛愈看!
好啦,繼續.
話時話,呢間金口岸装修同位置都ok.只要你唔怕車聲就ok啦.200蚊搞掂.
其後,我地揾左一間岐關酒店嘅爛野入住,好差,費事講佢
安頓好之後,就搭的士去珠海嘅灣仔食街,16元車費

係一條同大馬路平行嘅小路,長約50米,兩邊全係食店同海鮮檔
全塲最特別嘅海鮮,都算係佢law

買完海鮮後,隨便揾左一間食店,交d海鮮佢地著

另外,還有白飯魚煎蛋、三隻三點蟹、一條海邊魚.
買海鮮200+加工費+咸香雞=$365.不過我幫襯的這間食店,烹調功夫唔太得.
食完之後離開海鮮街,見出入口的第一檔生意最好.
大家可以試下這間

啊! 你沒有選擇直接坐船去珠海, 可以慳一點時間, 當然錢也考慮因素, 我當你住在荃灣及三個人同行, 費用如下
$10.7(西鐵)+$8(B2)+$8.4(的士=23/0.91/3)+$98.9(船90/0.91)=$126
我記得上次係蛇口坐船去珠海係要比幾元保險費的, 已計了嗎?
時間估計唔計過關=21(西鐵=16+5(等))+23(10+13(等))+75(60+(15(等))=119, 即兩個鐘,
有少少風險, 因B2在天水圍是過關前尾站, 有少少機會上唔到車

我們上次去是住RMB100到RMB180的房間, 衞生程度滿意, 小弟是住RMB100的房間, 不吵, 缺點是沒有獨立洗手間
http://www.hkcities.com/forum/vi ... &extra=page%3D2

USHK
roland:
你數口真系好精 不過我呀媽好怕暈船
所以諗住由蛇口去珠海會近d.

好啦,又繼續

第二日朝早,為左省時間,食杯麵做早餐.
9點幾落樓行過對面馬路就系拱北口岸啦.
兩邊過關合計大約10,ok呀,可以接受.
不過原來香港身份證由拱北入澳門,在澳方要填入境表格價,
我地都唔知,幾論盡.反而大陸持雙程證入境就咩都唔駛替播.
入左澳門,就随即坐的士上主教山.($50)

由聖堂嘅平台望出去,仲可以見到旅遊塔同西灣橋

再向右望,就糸西灣湖一帶嘅高尚住宅,仲見到西灣橋邊嘅融和門

係呢度行行企企左一陣,之後就沿西望洋斜巷落去風順堂(老楞佐堂).
其間見到呢隻八掛狗,haha...

揾下隻狗係邊度,haha...

呢條小路真系好斜,行上去就金囉

好多路口都呢d指示牌

而且路在口邊,再加上每一個被問嘅澳門人都好樂意指導我地點行,
所以好輕易咁就到左風順堂啦.

入去教堂睇下先,幾靚喎

行多兩個街口,就到仲聖奥斯定堂,撞arm有班日本團剛参觀完

裹面d裝修幾精緻幾優雅喎,影低佢先

教堂外圍d窗都好有味道,坐下休息陣先.
後面個座咁古色古香嘅建築物,係滙業銀行

睇完幾間教堂,我地就經夜呣斜巷落福降新街

見到有間賣杏仁餅嘅店,俾佢d香味吸引住,買一袋仔食下先

嚮夜呣街,見到呢間好似城門咁嘅住宅,幾特別播

由10點半離開主教山,行到而家11點半,到左福降新街啦

時間仍早,無咩人行,有d鋪頭亦末開
唔覺唔覺,又行到去好出名嘅成記粥檔,

裹面坐滿人,職員好醒目咁叫我地坐出面公園仔,當係叫外賣咁食

d粥底真係好得,我要左豬雜粥,d豬雜好鮮味,絕對唔系雪藏貨.
你都想黎試下?在議事亭前地嘅新中央酒店,過對面大馬路.
行入橫街,有幾間手機店在路口就係啦.

食完之後,老闆仲好有心機咁話俾我地知,過返對面新馬路,
在金鋪門口,就可以搭33號巴士去龍環葡韻,佢咁好人,抵佢生意咁好

你坐低食粥個公園仔.有間食魚角非常有名的.我差不多可以的話必定買一至兩打生魚角返香港歎!打邊爐更讚!
可惜新年期間唔開.個次去到得個吉
仲有成記個條街.仲有間超過五十年歷史嘅飯店食煲仔飯非常得.我d澳門朋友話佢地阿爸阿媽拍拖一定會去呢樹食番餐.店面其貌不揚,非常有風味和懷舊.成日好快買晒.非常有性格.你有錢都未必有得食.
澳門d街名都好有趣~
有冇去戀愛巷走番轉呀~
原帖由 pacific108 於 2008-3-4 21:04 發表
roland:
你數口真系好精 不過我呀媽好怕暈船
所以諗住由蛇口去珠海會近d.

好啦,又繼續

第二日朝早,為左省時間,食杯麵做早餐.
9點幾落樓行過對面馬路就系拱北口岸啦.
兩邊過關合計大約 ...
怕暈船? 其實船程只短10mins(蛇珠60mins, 港珠70mins), 但你坐過都知, 蛇珠的船係差o的
USHK
polly:
噢,原來果條街有2間咁好嘅食店架?
之前睇好多資料,都話澳門好多經營左好久嘅食店,
雖然好舊,不久就係好生意.

roland:
仲有另外一個因素,係怕維港好大浪.而蛇口就無咩浪
我地仲係臨開船前一分鐘先落船

行程繼續

嚮車上同鄰座乘客講:[唔該到左嘉模泳池,提一提我落車呀.]
到左嘉模泳池落車後,行多幾步,就係龍環葡韻啦,幾靚喎.

http://housesmuseum.iacm.gov.mo/main_c.htm
最正就係住宅式博物館,好有趣味,值得睇.